Text Box:

 

 

 

              Programma

 Stichting Culturele Activiteiten Molenhoek

Text Box:  
 
 


 
 
 

 
 
 
 
 
 

Op deze site het programma voor het 13e seizoen. Ook nu weer hebben wij een gevarieerd programma kunnen samenstellen. Beeldende kunst, muziek, wetenschap, geschiedenis, reizen en taal zijn de ingrediënten. En ook dit jaar weer met deskundige sprekers en enthousiaste musici. Wij hopen dat de hieronder genoemde activiteiten, u aanspreken.

 

Wij wensen u en onszelf een mooi 13e seizoen toe.

 

Namens bestuur en vrijwilligers(sters)

Maerten C. G. Verstegen, voorzitter

 

 

 

 

Het programma 2019-2020 in vogelvlucht.

 

Dinsdag 1 oktober 2019, 20.00 uur precies:

“Melodías del Corazón”, muzikale avond met gepassioneerde muziek uit Spanje en Zuid Amerika door het duo Manito en Mónica Coronado.

 

Donderdag 24 oktober 2019, 20.00 uur precies:

“Museumpark Oriëntalis: vallen en opstaan”, door Erna van de Ven, directeur van het museum.

 

Dinsdag 12 november 2019, 20.00 uur precies:

“Van rituelen naar kunst; Afrikaanse beeldhouwkunst”, door neuroloog/psychiater dr. P.J.M. (Paul) Raedts.

 

Donderdag 19 december 2019, 20.00 uur precies:

“Rechterlijke dwalingen; hoeveel zijn er en hoe komt het?” door prof. mr. P.J.P. (Peter) Tak, emeritus-hoogleraar rechtswetenschappen Radboud Universiteit Nijmegen.

 

Dinsdag 7 januari 2020, 20.00 uur precies:

“Hedendaagse architectuur in Spanje” door prof. dr. N.J.M. (Nico) Nelissen, emeritus-hoogleraar

Radboud Universiteit Nijmegen.

 

Donderdag 30 januari 2020, 20.00 uur precies:

“Hoogtepunten van de Russische schilderkunst” door drs. Marie-Thérèse ter Haar, directeur van ‘t instituut Empirique Rusland en Oost-Europa Academie in Arnhem.

 

Dinsdag 18 februari 2020, 20.00 uur precies:

“Taaftere”; een muzikale avond met muziek uit “de diepe binnenlanden van Brabant”.

 

Donderdag 12 maart 2020, 20.00 uur precies:

“Een voettocht langs de frontlijn van de Eerste Wereldoorlog” door dr. A.P.M. (Toine) Lamers.

 

Dinsdag 31 maart 2020, 20.00 uur precies:

“Romeinse wegen in Limburg” door archeoloog M.Th.R.M. (Maarten) Dolmans.

 

Zaterdag 18 april 2020, 20.00 uur precies:

Gratis feestelijk concert door het Betuws Symfonie Orkest ter gelegenheid van het 12½-jarig jubileum van CAM.

 

 

 

De toelichting op het programma:

 

 

Dinsdag 1 oktober 2019, 20.00 uur precies:

 

“Melodías del Corazón”. Muzikale avond met Manito en Mónica Coronado.

 

 

 

Flamencogitarist Manito was eerder bij ons te gast. Samen met de uit Barcelona afkomstige zangeres Mónica Coronado brengt hij deze keer het program-ma “Melodías del Corazón”, een gepassioneerd concert met liederen uit Spanje en Zuid-Amerika.

 

Monica en Manito stonden in augustus 2015 voor het eerst samen op de planken. Het bleek een gouden combinatie te zijn. Muzikaal vullen zij elkaar perfect aan. Monica voelt zich als een vis in het water als Manito haar begeleidt. Die weet met zijn tempe-ramentvolle gitaarspel haar stem naar een hoger niveau te tillen.

 

In deze voorstelling staat het gevoel in de muziek centraal. Wat zij presenteren is een en al vuur. Tijdens de voorstelling bespeelt Manito ook andere snaarinstrumenten waaronder de láud (Spaanse luit). Een optreden van dit duo is altijd puur, vol overtuiging en emotie. Mónica krijgt met haar charisma het publiek snel op het puntje van de stoel. Manito bespeelt de Spaanse gitaar met grote gedrevenheid. Het vurige spel van hem is intuïtief en rijk aan diverse stijlen en invloeden. Zijn naam is een directe verwijzing naar de Franse gitaarlegende “Manitas de Plata”, de wereldberoemde Franse flamencogitarist.

 

Alvast in de stemming komen?  Kijk op: www.monicacoronado.com       

 


Donderdag 24 oktober 2019, 20.00 uur precies:

 

“Museumpark Oriëntalis; vallen en weer op-staan”,

lezing door Erna van de Ven, directeur van het museum.

 

 

Museumpark Oriëntalis heeft een roerige geschie-denis, gekenmerkt door “vallen en opstaan”, de titel van de lezing van deze avond. Het is opgericht in 1911 door de katholieke priester Arnold Suys als rooms-katholiek devotiepark en pelgrimsoord voor gelovigen die niet in staat waren naar het Heilig Land te gaan. Naam en opzet zijn diverse malen veranderd. Momenteel heet het “Museumpark Oriëntalis Heilig Land stichting”. De laatste decennia worstelde het museum met grote problemen in financiële, maar ook in inhoudelijke zin. Een definitieve sluiting hing in de lucht. Maar het museum is nieuw leven ingeblazen.

Er is een duidelijke toekomstvisie ontwikkeld en er is tot een opmerkelijke koerswijziging besloten. Oriëntalis richt zich niet langer alléén op het christendom, maar ook op de drie belangrijkste monotheïstische godsdiensten, (het christendom, het jodendom en de islam). Er worden veel spraakmakende evenementen georganiseerd. Het jaarlijkse “Feest van het Licht” trekt altijd veel be-zoekers. Inhoudelijk zijn er duidelijke keuzes gemaakt. Belangrijke ontwikkelingen dus. De spreekster op deze avond, Erna van de Ven, informeert ons daar deze avond over.

 

Erna van de Ven is directeur van het museum. Eerder was zij directeur van de VVV Rijk van Nijmegen en later ook van de VVV Arnhem. In 2000 werd zij Hoofd Economische en Bestuurlijke Zaken en directielid Sociaal-Culturele Ontwikkeling bij de Provincie Noord Brabant. In 2010 begon zij een eigen marketingadviesbureau. Ze deed belangrijke projecten, o.a. voor de provincie Zeeland en de Kop van Limburg en was dagvoorzitter bij diverse congressen. Vanaf 2013 is zij betrokken bij Museum Oriëntalis, vanaf 1 januari 2014 als directeur.


Dinsdag 12 november 2019, 20.00 uur precies:

 

“Van rituelen naar kunst;  Afrikaanse beeldhouwkunst”

door neuroloog/psychiater dr. P.J.M. (Paul) Raedts.

 

 

Waar komt de fascinatie voor Afrikaanse kunst vandaan? Welke invloed had de Afrikaanse kunst op vele, ook Europese,  kunstvormen? Paul Raedts, de spreker op deze avond, zegt daarover het volgende:

 

“Het Afrikaanse continent laat een bewon-derenswaardige variëteit zien en een expressieve kracht op het gebied van beeldhouwkunst. Het Afrikaanse continent bevat de meeste verschillende volkeren en culturen van alle continenten. Het was dan ook in de negentiende eeuw bij de ontdekking van de binnenlanden een bron van wetenschap voor etnografen en kunsthistorici en heeft mede de theorie over kunst en cultuur in onze tijd bepaald. De opgedane kennis heeft enorm bijgedragen aan de ontwikkeling van de beeldhouwkunst en schilder-kunst in Europa in de eerste decennia van de twintigste eeuw”.

 

Oud-Molenhoeker Paul Raedts studeerde genees-kunde aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Tijdens zijn studie werkte hij in Tanzania en daar deed hij onderzoek naar Bilharzia. Hij werd neuroloog / psychiater en werkte in het Elkerliek Ziekenhuis te Deurne. In zijn vrije tijd houdt hij zich bezig met de relatie religie, spiritualiteit en ziekte. Vanuit die context verzamelt hij kunst uit Afrika en Oceanië.

 


Donderdag 19 december 2019, 20.00 uur precies:

 

“Rechterlijke dwalingen; hoeveel zijn er en hoe komt het?”

door prof. mr. P. J. P.  (Peter) Tak, emeritus-hoogleraar Radboud Universiteit Nijmegen.

 

 

 

Er is sprake van een rechterlijke dwaling als na een onherroepelijke veroordeling duidelijk wordt dat de veroordeling onterecht is. Bijvoorbeeld omdat er nieuw bewijs is opgedoken of omdat de echte dader heeft bekend. De afgelopen jaren zijn meerdere rechterlijke dwalingen aan het licht gekomen. De Schiedammer parkmoord, de Puttense moordzaak en de zaak van Lucia de Berk zijn bekende voorbeelden. Ondanks alle maatregelen om dwalingen te voorkomen, zijn ze nooit compleet uit te bannen. Geen enkel systeem is waterdicht, ook het rechtssysteem niet.

 

Deze CAM-avond gaan we ons in dit onderwerp verdiepen. Dat doen we aan de hand van prof. mr. P.J.P. (Peter) Tak, emeritus-hoogleraar (rechtswetenschappen) aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Hij schreef  meer dan 30 boeken waarvan er enkele in het Japans en het Chinees zijn vertaald. Prof. mr. Tak treedt regelmatig op voor radio en televisie, veelal om uitleg te geven over strafzaken.

 


Dinsdag 7 januari 2020, 20.00 uur precies:

 

“Hedendaagse architectuur in Spanje”

 door prof. dr. N.J.M. (Nico) Nelissen, emeritus-hoogleraar Radboud Universiteit Nijmegen.

 

Antoni Gaudi, Sagrada Familia, Barcelona,

1882-heden.

 

Spanje is nog altijd een vakantieland bij uitstek. Zon, zee, strand, sangria en paella hebben een grote aantrekkingskracht op toeristen. Maar het land heeft uiteraard veel meer te bieden. Spanje is rijk aan cultureel erfgoed: het Alhambra in Granada, de Mezquita in Cordoba, de Sagrada Familia in Barcelona en bijvoorbeeld El Escorial nabij Madrid. Voor eenieder die geïnteresseerd is in hedendaagse architectuur, is Spanje een land dat veel te bieden heeft.

 

Prof. dr. Nico Nelissen, emeritus-hoogleraar aan de Radboud Universiteit Nijmegen, neemt ons mee op een tocht langs fraaie projecten van hedendaagse architectuur in Spanje. Aan de hand van prachtige beelden brengen we een bezoek aan steden als Madrid, Sevilla, Málaga, Valencia, Barcelona, Bilbao, San Sebastian, Vitoria Gasteiz en ook aan de Rioja-streek. We komen in aanraking met het werk van prominente Spaanse architecten (o.a. Santiago Calatrava, Ricardo Bofill, Enric Miralles, Antoni Gaudi en Javier Perez de la Fuente), als ook van internationale vedetten zoals Richard Meier, Jean Nouvel, Richard Rogers, Frank Gehry, David Chipperfield en Winy Maas. Na afloop van de lezing wilt u, dat weten we zeker,  meteen een mooie (architectuur)-rondreis door Spanje maken!

 


Donderdag 30 januari 2020, 20.00 uur precies:

 

“Hoogtepunten van de Russische schilderkunst”

door drs. Marie-Thèrese ter Haar, directeur van het instituut Empirique Rusland & Oost-Europa Academie Arnhem.

 

“De Wolgaslepers”, 1870-1873, Russisch Museum, Sint Petersburg, 131x281 cm.

 

Welk Russisch kind is niet opgevoed met de beroemde schilderijen van de Tretjakov-galerij, hét museum voor Russische kunst in Moskou? Tijdens de lezing van deze avond maken we een virtuele reis langs de belangrijkste topstukken. Daardoor ontstaat een goed beeld van de roerige Russische geschie-denis en de mysterieuze Russische ziel.

 

Heel bijzonder is dat slechts weinig Russische schilders bekend zijn in het Westen. Ilja Repin is een van de weinigen. Waarom weten we in het Westen zo weinig van de Russische schilderkunst? Vaak kennen we wel de kopstukken uit de Hermitage maar gaan we voorbij aan de Russische meesters die in de Tretjakov-galerij in Moskou te zien zijn of in het Russisch Museum in Sint Petersburg. Dat het onterecht is dat we deze schilders niet kennen, zal in de lezing van deze avond duidelijk worden.

 

Spreekster op deze avond is Rusland- en Oost-Europadeskundige drs. Marie-Therèse ter Haar, directeur van het instituut Empirique Rusland & Oost-Europa Academie in Arnhem.


Dinsdag 18 februari, 20.00 uur precies:

 

Een muzikale avond met het kwartet “Taaftere”.

 

 

 

“Taaftere” is een formatie die tweetalig nummers brengt (Brabants en Nederlands), een-, twee en meerstemmig zingt en afwisselt met fraaie instrumentale intermezzo’s. Dit alles is meest eigen werk. Het is een programma met veel gezelligheid en humor, dat regelmatig uitnodigt om mee te zingen, soms ook ontroert, maar altijd een eigen geluid laat horen.

 

De leden van “Taaftere” hebben hun achtergronden in de muziek via pop, funk, blues, jazz, bluegrass, folk en cajun. De mannen van “Taaftere” komen uit de diepe binnenlanden van Brabant, maar zijn er al langere tijd niet meer woonachtig. Zouden ze om die reden regelmatig teruggrijpen op Brabantse teksten?

 

Wilt u van tevoren weten wat u te wachten staat? Kijk en luister dan op You Tube / Taaftere.

 


Donderdag 12  maart 2020, 20.00 uur precies:

 

“Een voettocht langs de frontlijn van WO 1”

door dr. A.P.M. (Toine) Lamers, oud-docent Radboud Universiteit Nijmegen en HAN.

 

 

 

Het Canadese oorlogsmonument bij de slagvelden rond Vimy ( Artois).

 

In 1962 bezocht de spreker op deze avond, Toine Lamers, voor het eerst Frankrijk. Het was geen vakantiebezoekje, in tegendeel.  Het 12e bataljon Garde Regiment Jagers, waar hij deel van uitmaakte, oefende in La Courtine. In alle plaatsen in Frankrijk waar hij doorheen kwam vielen hem de gedenktekens op, kleine en grote monumenten die zich bijna altijd op de markt bij het gemeentehuis bevinden, vaak volgeschreven met de namen van gesneuvelde Franse soldaten uit vooral “La Grande Guerre”, zoals de eerste wereldoorlog hier nog genoemd wordt. Alle vakanties die Lamers er na in Frankrijk doorbracht, hebben zijn interesse in deze oorlog doen toenemen. Hij heeft vele slagvelden bezocht en van half april tot half mei 2013 een wandeltocht gemaakt langs de Westelijke Frontlijn, van Nieuwpoort tot Delle aan de Zwitserse grens.

 

Over deze tocht gaat het deze avond. Toine Lamers zal ons meenemen op zijn tocht en aandacht besteden aan de plaatsen en gebieden waar hard is gevochten en vertellen hoe de strijd er verlopen is. Het eindresultaat was vaak nauwelijks het vermelden waard, maar het aantal gesneuvelden en gewonden niettemin weerzinwekkend hoog. Toine Lamers zal aandacht besteden aan de veldslagen bij Ieper (Westhoek), in de Artois en Picardie, Champagne, Verdun en de Vogezen.

 

De spreker van deze avond, dr. A.P.M. (Toine) Lamers, is histoloog en celbioloog en oud-docent aan de Radboud Universiteit Nijmegen en de Hogeschool Arnhem Nijmegen.

 


Dinsdag 31 maart  2020, 20.00 uur precies:

 

“Langs Romeinse wegen in Limburg”

door M.Th.R.M. (Maarten) Dolmans, stadsarcheoloog gemeente Venlo.

 

 

 

De oudste wegen in Limburg stammen uit de steentijd. Natuurlijke hindernissen als moerassen en stuifzand werden vermeden. Er was eerder sprake van routes dan van afgebakende wegen. Met de komst van de Romeinen werden wegen voor het eerst volgens een bepaald vooropgezet plan aangelegd. De Romeinse wegen hadden ook duidelijke doelen: het snel kunnen verplaatsen van legereenheden in de noordelijke contreien en het bestuurlijk ontsluiten van de nieuw veroverde gebieden. Door de toenemende handel waren ze ook in economisch opzicht van belang. Daarom werden er in België en Nederland in hoog tempo wegen aangelegd.

 

In Limburg liepen drie hoofdwegen:

De Via Belgica in Zuid Limburg, van Boulogne-sus-Mer aan de Franse zeekust via zuidelijk België en Zuid Limburg naar Keulen, is een van de langste wegen in Noordwest-Europa.

De Via Mosae van Maastricht via de brug in Cuijk naar Nijmegen (Noviomagus), op de westoever van de Maas.

De Via Mosae van Aken via Heerlen naar Xanten, op de oostoever van de Maas.

 

In de lezing met beeldmateriaal gaat Maarten Dolmans in op de recent ontdekte wegdelen langs de Maas. Hij geeft daarbij inzicht in datering, constructie, uiterlijk, gebruik en het belang van de wegen voor de economie van Romeins Limburg en omstreken.

 

Dolmans studeerde archeologie en geschiedenis aan de Universiteit van Leiden en is werkzaam als stadsarcheoloog van de gemeente Venlo.

 


Zaterdag 18 april 2020, 20.00 uur precies:

 

Concert door het Betuws Symfonie Orkest.  (Gratis toegankelijk!)

 

 

 

Het seizoen sluiten wij af met een feestelijk en gratis toegankelijk  concert door het Betuws Symfonie Orkest (BSO), feestelijk omdat het in het teken zal staan van ons  12½-jarig bestaan.

.

Het BSO is het regionale symfonieorkest in het Gelderse Rivierenland. Het bestaat uit 45 enthousiaste musici die wekelijks repeteren onder de leiding van dirigent Nicholas Devons. In haar 20-jarig bestaan heeft het orkest een belangrijke plaats veroverd in het muziekleven binnen het Rivieren-gebied. Het orkest speelt ambitieuze programma’s met o.a. vioolconcerten van Brahms, Mendelssohn en Dvorák, celloconcerten van Saint-Saëns en Dvorák, pianoconcerten van Sjostakovitsj en Rachmaninov en symfonieën van onder andere  Beethoven en Haydn. Het orkest begeleidt regel-matig jonge solisten aan het begin van hun muziekcarrière.

 

Bij het ter perse gaan van deze Culturele Agenda was het programma van het concert nog niet vastgesteld. Verdere informatie daarover zal t.z.t. via de media gegeven worden. Vrienden van CAM ontvangen deze informatie tijdig per e-mail.

 

Omdat het concert in het teken staat van het 12½-jarig bestaan, is de toegang gratis.

Vrienden van CAM krijgen op vertoon van hun vriendenpas een gratis consumptie.